Sök symptom

Kategorier

Sjuksymptom

» Multipel Skleros (MS)

Multipel Skleros (MS)
Om MSMultipel Skleros, MS, är en kronisk, icke-smittsam sjukdom som anriper centrala nervsystemet.
MS slår väldigt olika mot olika individer. Vissa MS-patienter kan få lite symtom och leva ett relativt vanligt liv.
Andra blir gradvis allt sämre och drabbas av svåra handikapp som att exempelvis inte kunna prata, inte gå och att vara beroende av hjälp med allt vardagligt.
Det finns olika former av MS där vissa gemensamma nämnare finns men där förloppet och svårighetsgraden varierar.
MS är en relativt vanlig sjukdom i Sverige och det är en sjukdom som generellt är vanligare i västvärlden och på nordligare breddgrader som t.ex. Sverige, USA och England.
Man vet inte anledningen till detta då orsakerna till MS är okända.
Det finns en uppsjö av omdiskuterade potentiella orsaker men det enda man vet är att den orsakas av en kombination av arv och miljö.
Det är även okänt varför framförallt yngre drabbas av MS (20-40 år är vanligt).
I Sverige finns runt 12 000 med MS och 600 nya personer diagnosticeras varje år med MS.
Multipel skleros är en autoimmunsjukdom där kroppens immunsförsvar angriper de egna nervcellerna.
Immunförsvaret bryter ner det sk. myelinet som finns runt våra nervceller och gör att signalöverföring sker effektivt. Utan detta så går nervimpulser i t.ex. hjärna och ryggmärg långsammare vilket yttrar sig i en lång rad olika symptom. Det finns inget botemedel mot MS men läkemedel är under utveckling och det finns flera läkemedel som kan bromsa förlopp, lindra symptom och ge ett drägligare liv.
Läs mer om olika typer av MS
Symptom på MSNär immunförsvaret angriper centrala nervsystemet (CNS) och nervceller så uppstår det inflammationer och ärrbildning som påverkar impulsöverföring i nerver. Skadorna uppstår på olika ställen och beroende på var så yttrar sig olika och ofta flera symptom men dock knappast alla. Några vanliga symptom på MS är:

- Domningar, känselrubbningar i t.ex. armar och ben
- Svårt med balansen och att gå
- Problem med synen
- Problem med koordinationsförmågan, skakningar
- Kognitiva och psykiska problem (t.ex. depression, humörsvängningar och minnesproblem)
- Nedsatt kontroll över urinblåsan

Många av dessa symptom kan även orsakas av andra saker så det är viktigt att det ställs en riktig diagnos inom sjukvården.Diagnos av MSEftersom MS kan utvecklas och gradvis försämras över tiden kan det vara svårt att se ett tydligt sjukdommsförlopp och söka hjälp.
Kanske är det bara i samband med skov då MS:en förvärras som man har problem.
MS diagnosticeras genom flera olika undersökningar och att man går igenom sjukdomshistorien: Specialister inom neurologi ställer sedan den slutliga diagnosen genom olika tester som ofta kan ta en viss tid. Man testar dels reflexer, balans mm för att se om det är CNS som är inblandat.
Man gör även undersökningar med magnetkamera av hjärnan och ryggmärgen för att leta efter de ärrbildningar och inflammationer som uppträder vid MS.
Man tar också ofta prov på ryggmärgsvätska och blod för att se om man har en inflammation i nervsystemet elelr någon annan sjukdom som syns i bldoprov.
Allt detta vägs sedan samman med hur sjukdomsförloppet ser ut för att ge en slutlig diagnos.Behandling av MSMS har inget botemedel men det finns läkemedel och andra behandlinga samt mycket forskning på nya läkemedel.
Det finns läkemedel som bromsar försämringen av MS , sk. bromsmedicer.
Dessa påverkar immunsystemet och dämpar inflammation. Några exempel här är Tysabri, Avonex och Rebif.Det finns även läkemedel för att korta ner de sk. skov då man har svårare symptom. Dessa läkemedel är ofta av kortisontyp som dämpar immunsvaret.
Sedan kan man behöva en lång rad läkemedel för att lindra de många olika symptom som uppkommer vid MS.
Några exempel är antidepressiv medicin, och mediciner som lindrar problem med urinblåsan.
Det är även viktigt med rehabilitering och regelbunden sjukgymnastik för att bla. stärka kroppens rörelseförmåga.
Man kan även behöva öva på tex sitt tal eller sina kognitiva funktioner.

1295 Visningar · Skriv ut · Hem


Sjuksymptom använder kakor. Några kan redan ha skapats. Läs mer om våra kakor här.
Klicka på Jag Godkänner kakor knappen för att godkänna detta och för att gömma denna ruta. Om ni fortsätter att använda sidan utan åtgärd så kommer vi räkna det som att ni godkänner kakorna iaf!
Cookiebar Panel byVenue